Profesorul in psihologie Jack Shafer a lucrat mai multi ani in calitate de agent special FBI si i-a invatat pe alti agenti tehnicile de a influenta si a-i convinge pe altii. In opinia lui, exista o regula de aur pe care folosind-o, poti cuceri orice om. Aceasta regula spune: “Fa asa incat interlocutarului tau sa-i placa de sine insusi”.

Cum sa obtineti acest lucru?

Mai jos gasiti 6 sfaturi minunate ale lui Jack Shafer, pe care el insusi le-a utilizat de multe ori in viata.

1. Comiteti o greseala

Cand Geck Shafer incepe un curs de lectii cu un auditoriu nou de studenti, parca din intamplare, el face o greseala in pronuntia vreunui cuvant, si ii lasa pe studenti sa-l corecteze. “Ma prefac ca sunt dezorientat, le multumesc pentru atentie si imi corectez gresala” – spune Geck.

El foloseste aceasta metoda pentru a atinge 3 scopuri. In primul rand, cand studentii ii corecteaza profesorului vreo gresala, acest lucru ii ajuta pe ei sa se simta mai siguri de sine. In al doilea rand, ei incep sa vorbeasca mai liber cu pedagogul. In al treilea rand, ei se simt mai liberi in a comite si singuri vreo greseala.

Aceasta metoda poate fi folosita pentru a-l cuceri pe orice om. Faceti greseli, aratati ca nu sunteti ideal si lasati-i pe altii sa va corecteze. Si le veti fi simpatic.

2. Vorbiti cu altii despre ei insisi.

Suntem prea ocupati de propria noastra persoana si ne interesam foarte putin de oamenii pe care ii intalnim. Dar, daca vrem ca oamenii sa ne placa, trebuie sincer sa ne interesam de ei.

«Interesandu-te sincer de ceilalti iti vei face mai multi prieteni in doua luni, decat iti vei face in doi ani, incercand sa-i faci pe ceilalti sa fie interesati de tine.». (Dale Carnegie)

«Cand oamenii vorbesc despre ei insisi, fie intr-o discutie persoanala, fie in retelele sociale, in creierul lor se activizeaza aceleasi zone de satisfactie, precum in cazul unei mancari gustoase sau a banilor». (Robert Lee Hotz)

Aceste doua fapte demonstreaza cat de important e sa vorbesti cu oamenii despre viata lor pentru a le castiga simpatia. Interesati-va de familia, biografia lor, copii, opinia lor asupre vreunui lucru, si recunostinta lor, deseori neconstientizata, va este asigurata.

3. Transmiteti un compliment de la o persoana terta.

Uneori complimentele par prea impunatoare. Multi oameni nu sunt gata sa le accepte sau simt un anumit disconfort cand le aud. In aceste cazuri e mai bine sa folositi complimente de la o persoana terta.

De exemplu, vreti sa-i cereti ceva contabilei Jeny si ii transmiteti asa o fraza: “Jeny, fiindca veni vorba, seful resurselor umane, s-a exprimat ca dumneavoastra sunteti cea mai responsabila angajata a companiei noastre”.

4. Nu uitati sa va exprimati parerea de rau

Fiecarui om ii place cand altii il asculta cu atentie si ii impartasa sentimentele. Daca cineva, bunaoara, va spune ca a avut o zi grea, ati putea sa-i aratati compatimirea spunand: «Da, nu ati avut o zi simpla, ni se intampla tuturor!» Daca omul se exprima ca a reusit sa termine un lucru dificil, ati putea rezuma in felul urmator: «din cate se pare, astazi totul va reuseste de minune. Ce bine!»

Trebuie sa-l convingem pe interlocutor ca ii impartasim emotiile si il intelegem din plin.

5. Cereti o favoare

Vestite sunt cuvintele lui Benjamin Franklin: «Cel ce v-a ajutat o data, cu o mai mare placere va va ajuta din nou decat cel pe care l-ati ajutat dumneavoastra insiva». Acest fenomen a devenit faimos sub denumirea de efectul lui Benjamin Franklin. Omul care il ajuta pe cineva isi ridica aprecierea in ochii proprii. Aceasta inseamna ca, daca vreti sa-i placeti cuiva, decat sa-l ajutati, cereti-i dumneavoastra ajutor. Dar nu intreceti masura in aceasta directie. Dupa cum tot B.Franklin a spus-o: “Musafirii sunt ca pestele, a treia zi incep sa miroase urat. La fel se poate spune si despre oamenii care cer ajutor prea des.

6. Faceti asa, incat omul singur sa se laude

Hotarul intre un compliment si o lauda e foarte evaziv, asa ca, faceti ca interlocutorul singur sa se laude. De exemplu, cineva va povesteste asa o istorie. «Pentru a finisa acest proiect, am lucrat o noapte intreaga». Aici puteti adauga: «Mda, pentru aceasta e nevoie de o vointa de fier». E practic sigur ca interlocutorul va va raspunde ceva de genul: «Da, mi-a fost necesar sa depun efort ca sa prezint proiectul la timp. Am lucrat bine, nu ai ce spune».

Abilitatea de a-l face pe altul sa se laude singur pe sine e culmea profesionalismului. Practicati aceasta calitate, faceti-l pe celalalt sa se simta bine. Si la sigur altii va vor placea.

Toate aceste sfaturi, desigur, nu sunt o chemare spre ipocrizie. Vrem doar sa va ajutam sa faceti lucruri placute pentru ceilalti si sa traiti in pace cu toti.

Bazat pe materialele din cartea lui J.Shafer „The Like Switch: An Ex-FBI Agent’s Guide to Influencing, Attracting, and Winning People Over”.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.