Le transmit tinerilor să nu părăsească țara! Să prețuiască banul, munca, dar nu cu prețul sufletului. Doctorul Ștefan Mindea a devenit cunoscut în România după ce a ales să se întoarcă în țară, cu familia, după peste trei decenii petrecute în SUA.

s-a întors în România

Doctorul român ajunsese în top 5-ul medicilor de la Stanford, lăsând în urmă o carieră de succes. Ajuns în țară, Ștefan Mindea s-a trezit că nu poate profesa, pentru că statul român nu-i recunoștea studiile efectuate la Stanford.

Între timp, însă, Ștefan Mindea s-a stabilit la Constanța și ales să ajute la alinarea suferinței românilor.

„Acum, deoarece locuiesc în Constanța împreună cu familia, voi demara un proiect prin care vom oferi servicii de foarte înaltă calitate. Dorim să aducem neurochirurgia în zona Dobrogei, a Tulcei. Este foarte important pentru mine, mai ales că întotdeauna mi-am dorit să contribui la binele comunității în care locuiesc”, a spus el.

Ștefan Mindea a făcut o comparație între sistemul medical din România și cel din SUA.

„Diferența este că în State sistemul sanitar este foarte bine pus la punct și oferă foarte mult medicilor. Îi sponsorizează pentru a participa la diverse conferințe, totdeauna sprijină dorința medicului de perfecționare. Din păcate, în România sistemul nu este bine pus la punct și vedem acest lucru prin faptul că foarte mulți medici părăsesc țara. Sigur că dorința tuturor este să găsească medici deosebiți în România, dar sistemul nu le oferă nici un salariu bun, nici conferințe sau alte obiective pentru a progresa în educația și capacitățile lor și, din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai mare problemă. Sunt multe cerințe din partea sistemului, dar medicilor nu li se oferă ajutorul necesar pentru a ajunge la o anumită performanță”, a afirmat doctorul.

Doctorul Ștefan Mindea a ales să se întoarcă în țară la sfatul marelui duhovnic, Iustin Pârvu, de la Mânăstirea Petru-Vodă.

„Când m-am văzut cu dânsul, i-am spus prima dată: „Părinte, n-am cum să mă întorc în țară! Sunt plecat de la 4 ani, abia vorbesc românește, n-am cum să mă integrez în sistemul medical, cu ceea ce mă ocup eu la operațiile minim-invazive este vorba de echipament de milioane de euro, chiar nu am cum să profesez!”. Totuși, părintele, având darul înaintevederii, m-a sprijinit mereu. Parcă îl aud și acum: „Măi băiete, tu vino și… ” Inițial nu aveam cum să-l înțeleg. Nu cunoșteam foarte mult despre dânsul, mai ales când mi-a spus acest cuvânt înțelept. Credeam că este un preot cu har, dar mai bătrânel, nu înțelege situația mea, dar de fapt eu eram cel care nu înțelegea situația. La propunerea dânsului, am venit în Constanța, unde am pus proiectul la punct și vrem să le fim de mare ajutor oamenilor cu afecțiuni la cap și la coloană”, a spus el într-un interviu.

Mindea le transmite tinerilor să nu părăsească țara. „Pentru cei tineri, mesajul ar fi să nu părăsească țara. Ideea asta vine de la părintele Iustin Pârvu, nu este doar a mea. E clar că omul are anumite nevoi materiale, dar nu trebuie să prețuiască banul, aspectul material mai mult decât sufletul lui. În mare parte, cei care merg în străinătate vor da de o luptă uriașă menită să-i despartă de rădăcina lor, de a fi români. Vor fi îndemnați să se integreze în alte sisteme, să se lepede uneori chiar și de credința lor și sunt cazuri concrete în această privință! Deci, mesajul pentru cei tineri ar fi să prețuiască munca și serviciul, dar nu cu prețul credinței sau al familiei și al copiilor, care vor suporta repercursiunile”, a declarat el.

În încheiere, acesta spune că medicii nu trebuie să cadă în capcana de a se crede „dumnezei”.

„Ca medic îți dai seama foarte repede că Dumnezeu îngăduie să tratezi și să faci anumite lucruri de folos pentru un pacient. Medicul tratează, Dumnezeu vindecă! Este un principiu despre care mereu le atrag atenția rezidenților, cei aflați în formare ca medici, să nu pice într-o mândrie nesănătoasă și să nu se vadă mai capabili decât sunt”, a conchis el.

Povestea doctorului Ștefan Mindea a impresionat România. La doar 36 de ani, doctorul Mindea a ajuns să conducă departamentul de chirurgie minim-invazivă de la Stanford, una din cele mai reputate Universități din lume.

s-a întors în România

În loc să rămână în SUA, doctorul Ștefan Mindea a ales să revină în România, chiar dacă a întâmpinat mari probleme, inclusiv din partea statului român.

Într-un interviu recent, doctorul Mindea a explicat ce l-a făcut să părăsească confortul și siguranța profesională din America pentru a sluji românilor. Odată ajuns în țară, acesta a fost hirotonit diacon al Bisericii Ortodoxe Române.

„Când am citit cartea despre viaţa lui Valeriu Gafencu am rămas absolut şocat. Nu am crezut că poate fi posibil aşa ceva, oameni de asemenea sacrificiu. Vieţile unor astfel de oameni, sfinţi, influenţează sufletul omului de azi.

Cât de mult s-au luptat ei pentru ţara aceasta, cât de mult s-au jertfit pentru aproapele lor. Aceste idei m-au condus la întrebarea: eu pentru cine mă jertfesc?

Aşa că împreună cu soţia mea ne-am tot gândit la ideea plecării în România din ce în ce mai mult, şi cu sprijin de la duhovnic şi alţi prieteni am luat decizia întoarcerii acasă”, a afirmat el într-un interviu din Ziarul Lumina, al Patriarhiei Române.

Mindea a mai reliefat care este atmosfera ce domină spațiul medical din Statele Unite.

„De multe ori, unii medici nu se pun în centrul discuţiei atunci când este vorba despre religie, pentru că este şi termenul acesta „political correctness”, încât în SUA, cel puţin, nu puteai să vorbeşti deschis despre Ortodoxie”,a spus el.

Doctorul a povestit un caz extraordinar, în care Dumnezeu a intervenit direct în procesul medical. Este vorba despre o operație extrem de complicată pe care a trebuit s-o facă asupra unui pacient important, un șef de la firma Apple.

s-a întors în România

„Îmi amintesc când am operat o tumoare imensă la cineva, iar aceasta trebuia scoasă dintr-o bucată pentru a nu exista diseminare de celule în jur. Era prima dată când operam acest caz şi prima dată când se făcea o operaţie de acest gen la Standford. Am vorbit cu un medic din Japonia care făcuse 100 de astfel de operaţii într-o carieră de 40 de ani. Era o problemă foarte rară. Am sunat la un alt medic care operase 60 de cazuri până atunci. Le-am trimis RMN-ul. Operaţia dura cam 20 de ore! Trebuia anestezie puternică, pregătire minuţioasă. Să vedeţi ce s-a întâmplat! Locuiam în San Francisco. Am mers la racla Sfântului Ioan Maximovici. Şi acolo, ţin minte foarte bine, m-am rugat foarte mult: „Doamne, fă ceva. Nu vreau să fac cazul ăsta. Cred că mă depăşeşte. Nu vreau să fac boala mai grea pacientului!”

M-am dus la bolnavul cu pricina, un mare şef de la firma Apple, un chinez creştin, care se putea opera oriunde în lume, şi i-am zis: „Problema dumneavoastră este una foarte complicată, cu care doar o mână de medici se ocupă. Eu vreau să vă spun lucrul acesta: Nu am mai operat asemenea cazuri. Am făcut cazuri complicate, dar nu ca acesta”. Omul s-a uitat la mine şi mi-a spus: „Eu am încredere în dumneavoastră. Simt că o să vă descurcaţi. Mă las în mâna dumneavoastră”. M-am speriat. Am zis: „Doamne, să nu greşească omul ăsta!” M-am pus serios pe treabă şi am cercetat toată literatura de specialitate, am luat legătura cu medicii respectivi. La acest caz se sângera cam 6-7 litri de sânge pe parcursul a 20 de ore. Imaginaţi-vă că 5-6 litri de sânge sunt în corpul nostru. Trebuia deci transfuzat tot sângele pe care-l avea pacientul în el. Am făcut şi un Maslu pentru pacientul meu chinez, care era creştin. Am intrat în caz şi aşa de uşor, de simplu, s-a desfăşurat totul, încât am terminat cazul în jumătate din timpul necesar în mod obişnuit unei astfel de intervenţii, adică în 10 ore. Când am întrebat pe anestezist cât sânge am pierdut, nu mi-a venit să cred ce am auzit: 900 de mililitri. I-am spus: „Măi, verificaţi cum trebuie, că nu e glumă. Vă întreb pentru că vreau să ştiu cât s-a pierdut. Vorbiţi cu tura de mai înainte, nu cumva să fi uitat să noteze ceva”. Toată lumea mi-a răspuns: „Da, e corect. Aţi pierdut în operaţie sub un litru de sânge”. Am avut conferinţe la care am menţionat cazul ăsta, bineînţeles nu în termenii în care vi l-am descris dumneavoastră, şi am avut medici care m-au acuzat că mint când le-am spus rezultatele operaţiei survenite în urma rugăciunii. Vă spun, cu frică de Dumnezeu, aşa a decurs operaţia. Altfel nu ai cum să explici”, a spus diaconul Mindea.

http://youtu.be/oj5OgMivSnE

În ceea ce privește țara noastră, doctorul Mindea pune următorul diagnostic.

„Consider că România la ora actuală este într-un moment critic. Din ce în ce mai mult, unii caută să creeze dezbinare, să cultive exemplele urâte, să sublinieze doar răul şi nu scot în evidenţă sincer şi partea rea, dar şi partea bună a lucrurilor”, a conchis el.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.