Ce vrea sa spuna asta? Că daca zi de zi cresti cu 1%, intr-un an ai crescut de aproape 38 de ori. Daca scazi zi de zi cu 1%, dupa un an ajungi la doar 3% fata de cat erai la inceputul anului.

Fantastic! Acum sa va spunem o poveste, un caz real, dar atât de plin de semnificatie:

In 2010, Dave Brailsford a trebuit sa rezolve o sarcina grea. Niciun ciclist britanic nu castigase vreodata vestita competitie Tour de France (Turul Frantei). Dave tocmai fusese numit Director General si Director de Performanta pentru echipa britanica de ciclism profesional, supranumita Team Sky. Avand aceasta calitate, i s-a cerut sa schimbe intreaga situatie.

Abordarea sa a fost simpla.

Brailsford credea intr-un concept pe care l-a numit agregarea castigurilor marginale”. Pe care il explica astfel “imbunatatiri de doar 1 procente in orice lucru pe care il faci.” Crezul său era că, dacă iți îmbunătățesti zilnic doar cu 1 la sută performantele în fiecare domeniu legat de ciclism, atunci acele câștiguri mici se aduna până ajung la o îmbunătățire remarcabilă.

Au început prin optimizarea tuturor lucrurilor la care te-ai putea aștepta: nutriția ciclistilor, programul lor de instruire pe săptămână, ergonomia scaunului bicicletelor, greutatea anvelopelor etc.

Dar Brailsford si echipa sa nu s-au oprit aici. Au cautat imbunatatiri de 1 procente si în zone mici, care au fost trecute cu vederea de aproape toți ceilalți: descoperirea pernei care oferea cel mai bun somn și au luat-o cu ei la hoteluri, au testat tipul cel mai eficient de gel de masaj, și au invatat ciclistii cel mai bun mod de a se spala pe mâini pentru a evita infecțiile. Au căutat îmbunătățiri de 1 la sută peste tot.

Brailsford credea că, dacă ar putea executa cu succes această strategie, atunci Sky Team ar fi în măsură să câștige Turul Franței în cinci ani.

A greșit. L-au câștigat în trei ani!

În 2012, ciclistul din echipa Sky Team, Sir Bradley Wiggins, a devenit primul ciclist britanic care a câștigat Turul Franței. In acelasi an, Brailsford a antrenat echipa de ciclism britanic pentru a participa la Jocurile Olimpice din 2012 și au dominat competiția prin câștigarea a 70 la sută din medaliile de aur disponibile.

În 2013, echipa Sky Team a repetat performanta prin castigarea Turului Franței, din nou, de data aceasta cu ciclistul Chris Froome. Mulți s-au referit la rezultatele ciclismului britanic la Olimpiada și la Tour de France, ca fiind cele mai de succes din istoria modernă a ciclismului.

Și acum întrebarea importantă: ce puteți învăța din abordarea lui Brailsford?

Agregarea Câștigurilor Marginale

Este atât de ușor să supraestimam importanța unui anumit moment crucial si sa subestimam valoarea luarii unor decizii mai bune in activitatea de zi cu zi. Aproape fiecare obicei pe care il aveți – fie bun, fie rău – este rezultatul multor decizii mici luate dea lungul timpului.

Și totuși, cât de ușor uităm acest lucru, atunci când vrem să facem o schimbare.

Așa că de multe ori ne convingem pe noi înșine că schimbarea nu este semnificativă decât dacă există un rezultat mare si vizibil asociat cu ea. Fie că este vorba de pierderea în greutate, construirea unei afaceri sau orice alt obiectiv, adesea am pus presiuni asupra noastră pentru a face unele îmbunătățiri puternice astfel incat toată lumea sa vorbeasca despre ele.

În același timp, îmbunătățind starea zilnică cu doar 1 la sută, desi nu este notabilă (și, uneori, nici măcar nu este vizibilă), se pot obtine rezultate la fel de semnificative, dar mai ales pe termen lung.

Și din ce pot să spun, acest model funcționează în același mod în sens invers. (cu alte cuvinte, o agregare a pierderilor marginale). Dacă ai ajuns sa ai obiceiuri proaste sau rezultate slabe, acest lucru se intampla, de obicei, nu pentru că ceva sa întâmplat peste noapte. Este suma multor alegeri mici – un declin de 1 la sută, aici și acolo – care duce în cele din urmă la o problemă.

La început, nu poti face practic nici o diferență între a face o alegere, care este de 1 la suta mai bine sau 1 la suta mai rau. (Cu alte cuvinte, nu va avea un impact prea mare asupra dvs astazi). Dar, pe măsură ce timpul trece, aceste mici îmbunătățiri sau scăderi se combina și veți găsi brusc un decalaj foarte mare între oamenii care iau decizii puțin mai bune zi cu zi și cei care nu o fac. Acesta este motivul pentru alegerile mici nu fac multa diferență la momentul respectiv, dar se adaugă pe termen lung.

Nu-i mare lucru dacă, din cand in cand, mai faci o greșeală sau aluneci de pe cale. Efectul combinat de a nu reveni pe drumul cel bun, este cel care provoacă daunele ireparabile.

Ideea de baza

Succesul este realizat prin cateva reguli simple practicate în fiecare zi; în timp ce eșecul este pur și simplu câteva erori de judecată, care se repetă în fiecare zi.

Jim Rohn

Probabil ca nu va veti afla cat de curand în Turul Frantei, dar conceptul de agregare a câștigurilor marginale va poate fi util.

Celor mai mulți oameni le place să vorbească despre succesul (și viața în general) ca un eveniment. Vorbim despre a pierde 50 de euro sau despre a construi o afacere de succes sau despre câștigarea Turului Frantei, ca și cum acestea ar fi doar evenimente. Dar adevărul este că cele mai multe dintre lucrurile importante din viata nu sunt evenimente de sine stătătoare, ci mai degrabă suma tuturor momentelor cand am ales sa facem lucrurile cu 1 la suta sau mai bine sau cu 1 la suta mai rau. Agregând (= adunand) aceste câștiguri marginale se face diferenta ce duce la evenimentul dorit si asteptat.

Există o putere în victoriile mici și in câștigurile lente. Acesta este motivul pentru care sistemul este mai mare decât obiectivul. Acesta este motivul pentru stăpânirea obiceiurilor tale este mai importantă decât atingerea unui anumit rezultat.

Așa că angajați-vă să realizați mici îmbunătățiri, ce sunt măsurabile și în crestere, zi de zi, și minunați-vă de rezultatele uimitoare ce se vor obține în timp.

Unde sunt îmbunătățirile de 1 la suta pe zi din viața ta?

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.